donderdag 28 januari 2010

Toerisme?De Creuse is niet echt bekend bij de modale Frankrijkbezoeker. Toerisme is lange tijd uit gebleven in dit ruraal stuk Frankrijk. Het is een doorreis-streek. Eén overnachting, zo die er al in zit, maar langer blijft men niet hangen in dit ongerept en ongekend groen gebied.

De temperaturen zijn hier enkele graden lager dan het meer zuidwaartse Frankrijk, maar flink hoger dan wat we hier in le Nord doorgaans gewend zijn. Het is zo dat de seizoenen meer uitgesproken zijn. De zomer is best warm, en biedt af en toe een frisse bui.
Het klimaat is dat van het platteland, met een zachte uitdeining van de bergen iets zuidelijker (Puy de Dome, les Monts Dore). Dat maakt dat de nachten fris en slaapbaar zijn.
Eens de zon opkomt, stijgt de temperatuur snel.
Gedurende de winterperiode is de koude meer dan alleen rustgevend. Het land is in slaap, onder een bij wijlen hevige vrieskou, vaak gedecoreerd met een glooiend sneeuwtapijt. Gedurende de winter komt de Creuse in een isolement. Zijn stilte is dan echt overweldigend.
Het seizoenscontrast is hier groter dan in pakweg Vlaanderen, waar een zeeklimaat de uitersten in temperaturen en neerslag eerder tempert.

De talloze meren, riviertjes en beken hier in de streek bieden verfrisssing tijdens de warme zomerse dagen. Bij de uitstappen die we hier in de streek deden, hielden we onderweg steeds halt bij die waterlopen en meren. Vaak zijn we daar alleen.

Hier te lande is het genieten voor zij die de ongerepte rust opzoeken. Er is plaats, tijd en stilte. Dat boek dat al een half jaar op je nachtkastje ligt, krijgt wat meer tijd om gelezen te worden. Fauna en flora in de landerijen en paadjes rondom ons huis zijn overweldigend, en nodigen je uit voor een wandeling.
Het is de streek van Romaanse kerken en bouwwerken. De Romaanse brug in Moutier d’Ahun over de rivier Creuse is een pareltje. De kerk van Toulx-Sainte Croix is zo oud en verweerd dat ze haast een rots is geworden.
Het dorpsplein van Boussac is een voorbeeld van het oude Frankrijk. Bewoners treffen elkaar op het plein, of genieten van un apero op het terras van Café des Sports.

Naast veeteelt is deze streek gekend om zijn tuinbouw. De grond is rijk en vruchtbaar voor groenten en gewassen. Zelf ben ik altijd in de tuin bezig geweest. Hier zal de moestuin een flink stuk van onze akker in beslag nemen. Naast logement willen we gezonde gerechten aanbieden, met seizoensingrediënten van eigen bodem.
Als ik er zo over dagdroom, voel ik het voorjaar en de lente al wat kriebelen. Zou de winter al uit zijn dipje aan het ontwaken zijn?Toulx-Sainte Croix, de oud-romaanse kerk


de rivier Creuse


Moutier d'Ahun, de romaanse brug over de Creuse


het meer van Vassivière


plateau des Millevaches (schijnt niet zoveel met vaches te maken te hebben, las ik ergens)


echte Limousin vaches nabij ons huis ...

Geen opmerkingen: